Fiat 500 uit 1958

Over dit voertuig

De Fiat 500 werd, als opvolger van de Fiat Topolino, in 1957 ge├»ntroduceerd door FIAT en is een van de kleinste auto’s die in massa is geproduceerd.

Het model was kleiner dan de twee jaar eerder geïntroduceerde Fiat 600 en was zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk staal gebruikt werd. Het dak was voor een deel van stof, waardoor het open kon maar dit was bedacht om nog wat extra staal te besparen en tegelijkertijd de auto lichter te maken. De Fiat 500 was bedoeld als Italiaanse auto voor het volk. Niet alleen goedkoop maar ook makkelijk te onderhouden. De onderdelen waren simpel en makkelijk verkrijgbaar waardoor de consument het onderhoud ook zelf kon doen. De tweecilindermotor werd achterin geplaatst. Verder bleek de auto makkelijk in het navigeren door smalle straten en kon deze op kleine plekken geparkeerd worden waardoor de auto vooral in de Italiaanse steden makkelijk in het gebruik was.

Op 4 juli 1957 werden de eerste exemplaren van de Fiat 500 Nuova in Turijn aan het publiek getoond. Een stoet autootjes, elke Fiat 500 met een fotomodel aan boord, reed de fabriek uit. Tegelijkertijd reed in Rome een vergelijkbare stoet naar het Sint-Pietersplein. Hoewel de verkoop moeizaam op gang kwam, omdat de 500 heel kaal werd afgeleverd om het marktaandeel van de Fiat 600 te houden, bereikte het model een grote populariteit; er zijn bijna vier miljoen exemplaren van gemaakt.

Bron: Wikipedia